Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΣΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΓΟ): ''Ο ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ''

Βασιλειάδης: «Ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός σε τροχιά Θανάτου»
Προτάσεις για εναλλακτικές μεθόδους χρηματοδότησης των αθλητικών Ομοσπονδιών, καθώς και για εξοικονόμηση δαπανών, εισηγείται ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. και β’ αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Ε.,Θανάσης Βασιλειάδης, ώστε ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να παραμείνει βιώσιμος μετά τη νέα δραματική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων. 
Όπως έγινε γνωστό προ ημερών, ο Υφυπουργός Αθλητισμού,Γιάννης Ανδριανός, ανακοίνωσε ότι οι επιχορηγήσεις για το 2014 θα περιοριστούν συνολικά στα 12 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 50% σε σχέση με τη φετινή χρονιά.
Στην πραγματικότητα, μάλιστα, οι Ομοσπονδίες θα έχουν να μοιραστούν και να διαχειριστούν μόλις 1,5 εκατ. ευρώ για την παραγωγή αθλητισμού, αφού τα υπόλοιπα χρήματα θα καταλήξουν σε ανελαστικές δαπάνες (περίπου 9 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία του διοικητικού προσωπικού των Ομοσπονδιών και περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ως ενοίκιο για τη χρήση των εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων: Ε.Α.Κ. Αγίου Κοσμά, Ο.Α.Κ.Α., Σ.Ε.Φ., κολυμβητήρια κλπ.). 
Βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου, η Ε.Γ.Ο. θα έχει λαμβάνειν συνολικά 550.000 ευρώ για το 2014. Με δεδομένο, όμως, ότι η μισθοδοσία των διοικητικών υπαλλήλων αγγίζει τις 470.000 ευρώ ετησίως και οι λειτουργικές δαπάνες τουλάχιστον 40.000 ευρώ (ενοίκιο γραφείων στο Ο.Α.Κ.Α., ενοίκιο αθλητικών εγκαταστάσεων Αγίου Κοσμά και Μίκρας, κλπ.), θα απομένουν μόλις 40.000 ευρώ για τέλεση πανελλήνιων πρωταθλημάτων, αμοιβές ομοσπονδιακών προπονητών, οδοιπορικά αθλητών κλπ.! 
Μπροστά στο φάσμα της άμεσης κατάρρευσης του αθλητικού οικοδομήματος, ο Θανάσης Βασιλειάδης καταθέτει μια σειρά από προτάσεις, ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης και τελικά να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για τον ελληνικό αθλητισμό.
Η τοποθέτηση του προέδρου της Ε.Γ.Ο. και οι προτάσεις του, έχουν ως εξής:
«Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός της χώρας μας μπαίνει σε τροχιά θανάτου, μετά τη νέα μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 50%, την οποία προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αθλητισμού για το 2014. Με βάση αυτή την πιθανή εξέλιξη, οι περικοπές που έχουν υποστεί οι Ομοσπονδίες μέσα στην τελευταία πενταετία, πλησιάζουν συνολικά το 90%!
Μας κόβουν το όραμα, χρόνο με το χρόνο, αλλά παρόλα αυτά ο ελληνικός αθλητισμός εξακολουθεί να έχει επιτυχημένα αποτελέσματα και διεθνείς διακρίσεις. 
Πάνω απ’ όλα όμως, ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό. Εκτός από 1,5 εκατομμύριο ανέργους, έχουμε σήμερα στην Ελλάδα και 1,5 εκατομμύριο παιδιά και νέους που αθλούνται, είτε εγγεγραμμένοι σε σωματεία είτε όχι. Ποιος θα τολμήσει να τους στερήσει το δικαίωμα στην αγωνιστική δραστηριότητα, στη χαρά του αθλητισμού; 
Είναι δεδομένο ότι με τις οικονομικές συνθήκες που παρουσιάζονται, οι αθλητικές Ομοσπονδίες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν ούτε για τα στοιχειώδη. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να επιβιώσουν, ακόμα και με «πετσοκομμένες» επιχορηγήσεις. Έχουμε εναλλακτικές προτάσεις που μπορούν να δώσουν τη λύση, χωρίς να επιβαρυνθεί άμεσα ο κρατικός προϋπολογισμός. Χρειάζονται, όμως, τομές και γενναίες αποφάσεις.
Οι προτάσεις μας είναι, ενδεικτικά, οι παρακάτω: 
-Παραχώρηση του Ο.Α.Κ.Α. και άλλων εγκαταστάσεων στις Ομοσπονδίες: Ελλείψει κρατικών κονδυλίων, μπορεί εναλλακτικά να παραχωρηθεί από την Ε.Ο.Ε. στις Ομοσπονδίες η χρήση ορισμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως είναι το Ο.Α.Κ.Α., προκειμένου να δημιουργήσουν έσοδα οι ίδιες οι Ομοσπονδίες και παράλληλα να εξοικονομήσουν πόρους μέσα από κοινές δράσεις. Η συστέγασή τους και η λειτουργία ενός ενιαίου γραφείου σχεδιασμού, θα φέρει σημαντική μείωση δαπανών.
Επίσης, θα πρέπει να παραχωρηθούν στις Ομοσπονδίες και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, για την καλύτερη αξιοποίησή τους και με πολύ μικρότερο κόστος. Για παράδειγμα στο Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν το «Σπίτι της Γυμναστικής», το αθλητικό ξενοδοχείο, αλλά και το εγκαταλειμμένο κλειστό της πάλης, που ρημάζει. 
-Ποσοστό από τις εισπράξεις ενός λαχείου: Η επίσημη φορολογία του κράτους στα τυχερά παιχνίδια έχει εκτοξευτεί σε ποσοστό 30% επί του τζίρου. Αν η Πολιτεία αποφασίσει ότι μια φορά το χρόνο, σε μια ειδική κλήρωση του λαχείου, οι μισοί φόροι θα δοθούν υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού, θα πρόκειται για μια σωτήρια κίνηση. Οι Ομοσπονδίες θα ενισχυθούν αυτόματα με επιπλέον 12-14 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζουμε, και θα μπορούν να επιβιώσουν. 
-Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τις χορηγίες: Η τελευταία νομοθετική ρύθμιση προβλέπει φορολογική απαλλαγή για τις χορηγίες προς πολιτιστικά σωματεία, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τα αθλητικά σωματεία. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να τροποποιηθεί αυτό το σημείο, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών βάζει απαγορευτικό. Δεν γίνεται όμως η Πολιτεία να εμποδίζει την προσέλκυση χορηγιών από ιδιώτες στον αθλητισμό, την ίδια ώρα που κλείνει την στρόφιγγα της κρατικής επιχορήγησης.
Επιπλέον, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας δεν επιτρέπεται σε Ν.Π.Δ.Δ. να δίνουν χορηγίες σε Ν.Π.Ι.Δ.. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να αδυνατεί η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή -ως Ν.Π.Δ.Δ.- να μεταβιβάσει στις Ομοσπονδίες τη χορηγία ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων, η οποία έχει κατατεθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως ετήσια ενίσχυση για Ολυμπιακή προετοιμασία. Το συγκεκριμένο ποσό παραμένει μπλοκαρισμένο. 
-Ποσοστό από τα κέρδη των Α.Ε.: Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μελετήσει μια ακόμη νομοθετική ρύθμιση, που θα δίνει σε όλες τις κερδοφόρες Α.Ε. τη δυνατότητα να αναλάβουν την ευθύνη ενός ανταποδοτικού τέλους απέναντι στην κοινωνία και τον αθλητισμό. Θα είναι σωστό αν οι Α.Ε. αποδίδουν υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού ένα μικρό ποσοστό των κερδών τους, από 0,1% έως 0,5%. Κάτι τέτοιο ισχύει άλλωστε σε όλες τις χώρες όπου ο αθλητισμός δεν τυγχάνει αποκλειστικής χρηματοδότησης από το κράτος. 
Η εφαρμογή ενός εφικτού συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων, ταυτόχρονα με άλλες δράσεις όπως π.χ. η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του διοικητικού προσωπικού των Ομοσπονδιών, θα επιτρέψει την επιβίωση του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Επιπλέον, θα βάλει τις βάσεις για ένα υγιές αθλητικό οικοδόμημα, που θα μπορεί να σταθεί και να παράγει σπουδαίο κοινωνικό έργο, ακόμα και χωρίς την κρατική επιχορήγηση του παρελθόντος. 
Ως Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, ήμασταν εγκαίρως ενήμεροι για όλες τις εξελίξεις και βρισκόμαστε στις επάλξεις. Για το λόγο αυτό μεταθέσαμε την προσεχή συνεδρίαση του δ. σ. της Ε.Γ.Ο. για την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, αφού σ’ αυτήν θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το καλεντάρι του 2014, βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων που παρουσιάζονται. Όσο για τη φετινή χρονιά, το 2013 μας βρήκε για άλλη μια φορά συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και θα κλείσει με μηδενικό χρέος απέναντι σε τρίτους.  
Μέσα στις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι το επόμενο δ.σ. της Ομοσπονδίας μας, ελπίζω ότι θα έχουμε θετική εισήγηση σε κάποια από τα αιτήματά μας, ώστε ο ερασιτεχνικός αθλητισμός να παραμείνει βιώσιμος. 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα χρειαστεί να έχουμε έτοιμο πλάνο και να πάρουμε καθοριστικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μέσα από τη νεοσύστατη Επιτροπή Αθλητικού Σχεδιασμού και μέσα από την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που θα συνεδριάσει στις 14 Ιανουαρίου. Μόνο έτσι θα έχουμε ελπίδες να αλλάξουμε την κατάσταση και να κρατήσουμε ζωντανό τον ελληνικό αθλητισμό».
sportshero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...