Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 2-3 ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΣΑΤ-ΑΠΕ, ΜΠΑΡ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
«Είμαστε ακόμη ζωντανές» φώναζαν εκστασιασμένες οι διεθνείς Κορασίδες δευτερόλεπτα μετά το ματς της 4ης αγωνιστικής του Α’ ομίλου του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Μπαρ, όπου χάρις σε μία ηρωική ανατροπή από 0-2 σε 3-2 (20-25, 14-25, 25-15, 25-18, 15-10) επί της Σλοβενίας, παραμένουν ακόμη στη σκηνή της 8άδας.

Τα κορίτσια του Τάκη Φλώρου, που αφού είδαν μετά τα δύο πρώτα σετ πως οι δις διαμαρτυρίες της αρχηγού, Στράντζαλη για το κατ’ εξακολούθηση –απαγορευμένο από το κανονισμό- screening στο σέρβις των Σλοβένων δεν εισακούστηκαν από τους διαιτητές, στη συνέχεια «πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα» τις αντιπάλους τους, που εκνευρίστηκαν με τη σειρά τους από το… παραβάν της ελληνικής ομάδας.

Τώρα αν τα κορίτσια μας θα κάνουν την υπέρβαση και θα προκριθούν στις 8 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, θα φανεί αύριο στις 16.00 στην αναμέτρηση της 5ης αγωνιστικής με την πανίσχυρη Πολωνία, αφού ούτως ή άλλως το χειροκρότημα όλων μας τα κορίτσια του Τάκη Φλώρου, που σήμερα έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλες του τις αθλήτριες, το έχουν κερδίσει ήδη με το «σπαθί τους».

Με το ίδιο… νόμισμα!
Πάθος, τσαγανό, και … Αυτό έλειπε μόνο από την Εθνική μας ομάδα, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της 8άδας, αφού οι δυνατότητες των διεθνών είναι αδιαμφισβήτητες, απέναντι μάλιστα σε αντιπάλους που δουλεύουν εδώ και χρόνια με οργάνωση και συνθήκες υψηλών προδιαγραφών. Σήμερα όμως πέρα από το λειτουργικό μπλοκ και την αποτελεσματικότητα στην επίθεση, μίλησε το ένστικτο της επιβίωσης.

Στην αρχή του αγώνα, η καλή σλοβενική άμυνα, που έδινε την ευκαιρία για πολλές κόντρα επιθέσεις στην παρέα της κορυφαίας για δύο σετ πασαδόρου Μόρι, αλλά και τα πολλά δικά μας λάθη, λόγω της πίεσης της νίκης, αλλά και του «παραβάν» των αντιπάλων μας , χάρισαν με τις καλές επιθέσεις το δύο πρώτα σετ με 25-20, 25-14 στη Σλοβενία, προκαλώντας πανζουρλισμό στην κερκίδα από τα τύμπανα και τους πανηγυρισμούς των περίπου 50 συμπατριωτών τους.

Με την πλάτη στον τοίχο η Εθνική, πέρα από το πάθος και το ένστικτο της επιβίωσης που έβγαλε στη συνέχεια, αποφάσισε να πολεμήσει τον αντίπαλό της «με τα «ίδια του τα όπλα». Το καλό σέρβις της Κωνσταντινίδου σε συνδυασμό με το screening, το βελτιωμένο μπλοκ και τις ασταμάτητες επιθετικά Βασιλαντωνάκη, Στράντζαλη, προκάλεσαν εκνευρισμό στις Σλοβένες, που είδαν τις διεθνείς μας να μειώνουν σε 2-1 με 25-15.

Στο 4ο σετ οι δύο ομάδες έδωσαν σκληρή μάχη για το ποια θα μπει από νωρίς στη θέση του οδηγού και η Ελλάδα με τα καλά σέρβις των άσων του Ηρακλή, Κωνσταντινίδου Στράντζαλη και το μπλοκ άουτ της Βασιλαντωνάκη, πήρε κεφάλι με 8-5. Οι καλές άμυνες, η σωστή ανάπτυξη από την εξαιρετική σήμερα, Κωνσταντινίδου ανέβασαν τη διαφορά στο 16-9. Ακολούθησε η απόσυρση της εκνευρισμένης Μόρι και ένα show της Στράντζαλη σε επίθεση και σέρβις, που με 25-22 έδωσαν την ισοφάριση 2-2 και το «φιλί της ζωής» στην Εθνική.

Στο 5ο σετ τα μάτια των διεθνών μας πέταγαν σπίθες και όλα έδειχναν πως δύσκολα θα χαθεί αυτή η ηρωική νίκη! Έτσι με κύρια «όπλα» της μπλοκ και σέρβις, εκμεταλλευόμενη παράλληλα τα λάθη των… τσαντισμένων Σλοβένων, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χωρίς να χάσει στιγμή το προβάδισμα στο σκορ έφτασε μετά το 5-1, 10-4 και 12-7 με 15-10 στην πολύτιμη ανατροπή που την διατηρεί σε τροχιά 8άδας την Εθνική, η οποία σήμερα είχε μόνο διακριθείσες!

Κερδισμένοι πόντοι 99-93: Σέρβις 18-14, 44-34, Μπλοκ 13-7, Λάθη αντιπάλου 24-28.

ΕΛΛΑΔΑ (Τ. Φλώρος): Κωνσταντινίδου 8π (5 άσοι), Στράντζαλη 21π (4 άσοι), Ψωμά 7π, Βασιλαντωνάκη 22π (3 άσοι), Γκουντιμένκο 12π (7 μπλοκ), Καλατάντζε, λίμπερο η Κοκκινάκη (36% υποδ., 22% άριστες), Χαμπηλομάτη 5π, Φακοπουλίδου, Σωτηρίου, Παπαδοπούλου, λίμπερο η Σουπιώνη (67% υποδοχή-άριστες
ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Καζαρ): Μόρι 10π ( 5 άσοι), Μάρκοβιτς 15π, Ντούκιτς 4π, Μίχεβιτς 9π, Σκούκα 11π, Σόμποκαν 7, λίμπερο η Παχόρ (20% υποδοχή-άριστες), Μιχάλινετς 7π, Ζντοβτς, Κόροσετς 1π.
Δηλώσεις:

Τάκης Φλώρος: «Σήμερα βγάλαμε κάτι που δεν είχαμε δείξει πριν και χρειάζεται σε μία ομάδα σαν τη δική μας που έχει δυνατότητες. Παράλληλα από τη στιγμή που είδαμε ότι οι διαμαρτυρίες μας δεν πιάνουν τόπο, στο παραβάν των αντιπάλων μας, αντιπαραθέσαμε και εμείς την ίδια τακτική και δημιουργήσαμε πρόβλημα στον αντίπαλο. Απομένει ακόμη το ματς με την Πολωνία, αλλά η νίκη αυτή μας διατηρεί στο παιχνίδι της 8άδας και κρατά ζωντανές τις ελπίδες μας»

Λαμπρινή Κωνσταντινίδου: Σήμερα θα έλεγα πως από τη στιγμή που δεν είχαμε και τίποτα να χάσουμε παίξαμε με πάθος και θετική ενέργεια, αφού άλλωστε από αυτή τη διοργάνωση μόνο θετικά έχουμε να εισπράξουμε. Πιέσαμε πολύ στο σερβίς και παρόλο που βρεθήκαμε πίσω με 0-2, καταφέραμε με καλό μπλοκ να μειώσουμε και να φτάσουμε στην τόσο σημαντική νίκη. Τώρα περιμένουμε πως και πως το παιχνίδι με την Πολωνία…»
Όλγα Στράντζαλη: «Καιρός ήταν να παίξουμε έτσι… Δεν ξεκινήσαμε καλά, αλλά μετά το β’ σετ ανεβάσαμε την απόδοσή μας, αφού βλέπαμε όσο πέρναγε η ώρα, πως ο αντίπαλός μας δεν ήταν η ομάδα που νομίζαμε και καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανές τις ελπίδες μας για 8άδα . Τώρα θα πρέπει να δούμε την Πολωνία και να τα δώσουμε κι εκεί όλα για την πρόκριση.
Αλεξάνδρα Χαμπηλομάτη: «Στο σημερινό ματς δεν υπήρχε άλλη επιλογή για εμάς… Η νίκη ήταν μονόδρομος για να συνεχίσουμε να ελπίζουμε για την 8άδα. Μετά τα δύο πρώτα σετ λειτούργησε το έντσικτο της επιβίωσης και «ξυπνήσαμε». Δείξαμε πάθος που το κρύβαμε μέχρι τώρα μέσα μας και λειτουργήσαμε σαν πραγματική ομάδα. Το αυριανό παιχνίδι με την Πολωνία, ξέρουμε πως θα ναι πολύ δύσκολο, αλλά θέλουμε να το χαρούμε και να δείξουμε ότι αξίζουμε».

Καζάρ Γιόζε (προπονητής Τσεχίας): «Είμαι εκνευρισμένος γιατί μετά τα δύο πρώτα σετ, σταματήσαμε να πάιζουμε. Οι κορυφαίες μας παίκτριες, δεν ξέρω γιατί, αλλά φοβόντουσαν την μπάλα και έπαιζαν χωρίς ψυχολογία, κάτι που δικαιολογείται ίσως λόγω του νεαρού της ηλικίας τους. Παρόλα αυτά ο βαθμός που πήραμε τελικά, μας κρατάει ακόμη στην 4η θέση και αν κερδίσουμε αύριο το Μαυροβούνιο, θα είμαστε εμείς που θα μπούμε στην 8άδα»
«Όλα για όλα» με την Πολωνία
Η Πολωνία, αυριανή αντίπαλος της Ελλάδας (16.00) αποτελεί μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις στο γυναικείο βόλεϊ. Σημαντικές επιτυχίες έχει όμως να επιδείξει και στις μικρές ηλικίες, καθώς στο θεσμό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος οι ομάδες της έχουν κατακτήσει 1 χρυσό (1999), 1ασημένιο (2001) και 1 χάλκινο μετάλλιο και με συνολική συγκομιδή 3 μεταλλίων βρίσκεται στην 3η θέση της σχετικής λίστας σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πίσω από τις πανίσχυρες Ιταλία (2-2-3), Ρωσία (1-2-1) και Σερβία (0-2-2).

Αξίζει δε να σημειωθεί, πως και εδώ όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και χρόνια ισχύει το γνωστό μοντέλο των προπονητικών καμπ, όπου τα περισσότερα υποσχόμενα ταλέντα της χώρας ζούνε, προπονούνται και σπουδάζουν μαζί για πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα από τη σημερινή 12άδα των διεθνών που βρίσκονται στο Μπαρ, 10 αθλήτριες αγωνίζονται στην επίλεκτη ομάδα SMS SOSNOWIEC, που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας της Πολωνίας. Τα κορίτσια αυτά, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους, προπονούνταν δύο φορές την ημέρα, δουλεύοντας το πρωί σε θέματα τεχνικής και το απόγευμα σε τακτική.

Στους αγώνες των προκριματικών ομίλων της διοργάνωσης η Πολωνία κατέλαβε αήττητη την 1η θέση του ομίλου της, ενώ στα δύο φιλικά που έδωσε πριν μεταβεί στο Μπαρ κέρδισε ισάριθμες φορές με 3-2 τη Γαλλία. Τα μεγάλα της όπλα είναι η διαγώνια, Σμάρεκ, που παρά το «βαρύ», δυσκίνητο «σκαρί» της χτυπάει πολύ ψηλά και αποτελεσματικά, το μυαλό της ομάδας και αρχηγός, η πασαδόρος Μπαλντίγκα, η κεντρική, Μόσκβα και οι ακραίες της Νταμάσκε και Καζάλα.

Την 12 άδα της Πολωνίας αποτελούν οι εξής διεθνείς: Πασαδόροι: Πολίνα Μπάλντιγκα (1.74μ), Καρολίνα Σίγκιελ (1.77μ), διαγώνιες: Μαλβίνα Σμάρεκ (1.90), Τζιστίνα Αντόσιεβιτς, Κεντρικές: Κορελια Μόσκβα, Μαλγκορζάτα Σμίσεκ, Αλεξάνδρα Βάντσικ, Ακραίες: Αλεξάντρα Καζάλα, Μαγκνταλένα Νταμάσκε, Καρολίνα Πίσλα, Κλαούντια Γκρζέλακ, Λίμπερο: Πόλα Νοβακόβσκα
Προπονητής είναι ο Γκρεγκορζ Κοζάτκα

Μικρά Μικρά από το Μπαρ
Σαν τρελοί πανηγύρισαν στην οικογενειακή κερκίδα οι γονείς των διεθνών Όλγας Στράντζαλη, Λαμπρινής Κωνσταντινίδου και ο πατέρας της Αλεξάνδρας Ψωμά, που ταξίδεψαν τόσα χιλιόμετρα για να βρεθούν για μια ακόμη φορά στο πλευρό των παιδιών τους και της Εθνικής.

Για μια ακόμη φορά οι διαιτητές «εποίησαν την νήσσαν» στο κατ’ εξακολούθηση screening ή «παραβάν» της σλοβενικής ομάδας, κάτι που απαγορεύεται από τον κανονισμό και για το οποίο διαμαρτυρηθήκαμε πολλάκις, δίχως όμως να… ιδρώσει το αυτί κανενός. Μάλιστα σε ερώτηση του υπογράφοντα στον delegate της CEV γιατί επιτρέπει κάτι που σύμφωνα με τον κανονισμό απαγορεύεται, μας απείλησε ότι θα μας αφαιρέσει για το υπόλοιπο της διοργάνωσης τη δημοσιογραφική διαπίστευση.

Στο γήπεδο γιόρτασε τα 16α γενέθλιά της η ακραία της Σλοβενίας, Κάτγια Μίχεβιτς, η οποία έλαβε από τους Μαυροβούνιους διοργανωτές πριν την έναρξη του αγώνα με την Εθνική ένα δώρο και μία αναμνηστική μπάλα! Ωστόσο, το… κερασάκι στην τούρτα της, έμελλε να είναι… γαλανόλευκο!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...