Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ 2013

H ΕΟΠΕ, μετά από έγγραφη ενημέρωση που έλαβε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σχετικά με την επιχορήγηση για το έτος 2013 (πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό έγγραφο), απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη την οποία κοινοποίησε και στους Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Γενική Γραμματέα Αθλητισμού, Κυριακή Γιαννακίδου και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο.
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε απάντηση του με αριθμό πρωτοκόλλου 3002/14.02.2013 εγγράφου σας, σας ενημερώνουμε, κατ’ εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, για τα εξής:

Η ανακοίνωση της τακτικής επιχορήγησης της ΕΟΠΕ για το 2013 από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε χωρίς την παραμικρή επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της Πολιτείας, πλην κάποιων διαρροών, σχετικά με το τελικό ύψος της μείωσης σε σχέση με την επιχορήγηση του προηγούμενου έτους και κυρίως χωρίς καμία πρόταση του αρμόδιου υπουργείου για την επιβίωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, υπεύθυνοι φορείς για την ανάπτυξη του οποίου είναι εκ του νόμου οι αθλητικές ομοσπονδίες. Είναι προφανές ότι τέτοιας έκτασης μειώσεις και διαφοροποιήσεις στην υποστήριξη του αθλητισμού από το κράτος, με όσο καλή διάθεση και αν αντιμετωπιστούν, μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα, αν δεν συνδυαστούν με άλλου είδους μέτρα για την υποστήριξη της αθλητικής δραστηριότητας, εκτός και αν στόχος της πολιτείας είναι η πλήρης υποβάθμισή της. Επισημαίνουμε δε και ελπίζουμε ως άνθρωπος που έχετε ασχοληθεί με τον αθλητισμό να καταλάβετε ότι ακριβώς στην εποχή της κρίσης που διέπει τη χώρα μας, η παροχή της δυνατότητας στους νέους να αθληθούν αποκτά μεγαλύτερη σημασία και ο κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού καθίσταται σημαντικότερος, έστω και αν σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα να υποστηριχθεί οικονομικά ο υψηλού επιπέδου αθλητισμός.

Αποτέλεσμα της έλλειψης διαλόγου και περαιτέρω της προφανούς έλλειψης σχεδίου για την επιβίωση του αθλητισμού είναι το ότι μια τόσο σοβαρή εξέλιξη μας κοινοποιείται από την πολιτεία με επιστολή μιας σελίδας, στην οποία αφού αναφέρεται ότι η επιχορήγηση της Ομοσπονδίας μας θα είναι 1.000.000,00€ το 2013 (έναντι 2.476.000,00€ του 2012, 3.000.000,00€ του 2011 και 3.800.000,00€ το 2010), γίνεται λόγος για καθορισμό προτεραιοτήτων με πρώτες την κάλυψη της μισθοδοσίας και των λειτουργικών δαπανών. Σας υπενθυμίζουμε όμως ότι οι ανελαστικές δαπάνες μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού της Ομοσπονδίας και των Τοπικών Ενώσεων και Επιτροπών (μισθοί, εργοδοτικές εισφορές κ.α.) σε συνδυασμό με τις λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών ενοικίων για γραφεία σε χώρους που ανήκουν στο δημόσιο, υπερέβησαν το 2012 - ήδη μειωμένες από το παρελθόν - το ποσό των 800.000,00€. Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι ήδη μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν αμοιβές των προπονητών των εθνικών ομάδων volley και beach volley το ποσό αυτό σχεδόν αγγίζει το σύνολο της επιχορήγησης. Ουσιαστικά λοιπόν μας ζητάτε να πραγματοποιήσουμε όλες τις κατεξοχήν αθλητικές δραστηριότητες της Ομοσπονδίας χωρίς χρήματα.

Πώς είναι δυνατόν με αυτά τα χρήματα η Ομοσπονδία να διοργανώσει πρωταθλήματα και λοιπές αγωνιστικές εκδηλώσεις και κυρίως τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα που δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά μας να αγωνιστούν; Πώς είναι δυνατόν η Ομοσπονδία να αναλάβει οποιασδήποτε μορφής πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του βόλεϊ και του Μπιτς βόλεϊ (ας ληφθεί υπόψη ότι η Ομοσπονδία μας καλλιεργεί δυο Ολυμπιακά Αθλήματα) και κυρίως πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει τις δαπάνες συμμετοχής των Εθνικών Ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις; Για όλα αυτά τα ζητήματα δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο έγγραφό σας και δεν υπάρχει καμία πρόταση από πλευράς σας. Αν συμπεραίνουμε σωστά από το περιεχόμενο της επιστολής και την έλλειψη αντιπρότασης, η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για το εάν οι Εθνικές Ομάδες αποσυρθούν από τη συμμετοχή τους σε Διεθνείς Διοργανώσεις με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται (ηθικό, οικονομικά πρόστιμα, αγωνιστικές κυρώσεις κλπ), αν σταματήσει η διεξαγωγή πρωταθλημάτων ή εάν σταματήσει η ανάπτυξη των ολυμπιακών αθλημάτων, αρκεί να μπορεί να πληρωθούν από το ποσό της επιχορήγησης οι μισθοδοσίες και οι λειτουργικές δαπάνες.

Πλέον των παραπάνω, σας υπενθυμίζουμε ότι για την Ε.Ο.ΠΕ., υπάρχουν ανεκτέλεστες δικαστικές αποφάσεις και εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις από χρέη παρελθόντων ετών, στις οποίες, εφόσον δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από την πολιτεία, η Ομοσπονδία δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί ποτέ, οδηγούμενη τελικά σε κλείσιμο. Αν αυτή είναι η πρόθεση της πολιτείας θα θέλαμε τουλάχιστον να το γνωρίζουμε.

Κύριε Υπουργέ,
η Ε.Ο.ΠΕ. τα τελευταία χρόνια έχει νοικοκυρευτεί και προσαρμοστεί πλήρως στις νέες οικονομικές συνθήκες κάνοντας αυστηρές περικοπές δαπανών με αποτέλεσμα να ξοδεύει πολύ λιγότερα χρήματα από όσα της πιστώνονταν, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει σταθερά και τις παλαιές οφειλές που κληρονόμησε από τις προηγούμενες διοικήσεις.

Ως φορέας, αλλά και ως πολίτες αυτής της χώρας, αντιλαμβανόμαστε πλήρως το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει συνολικά η πατρίδα μας. Όμως δεν μπορούμε να δεχτούμε μια απόφαση της πολιτείας, η όποια λόγω των συνθηκών περιορίζει δραματικά το ποσό που διαθέτει στον αθλητισμό, χωρίς όμως να επιδεικνύει το παραμικρό ενδιαφέρον για την λήψη άλλων μέτρων για την επιβίωσή του, ιδίως ενόψει του αναβαθμισμένου κοινωνικού του ρόλου.

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι:

1. θεσμικές αλλαγές που θα δώσουν ευελιξία στις ομοσπονδίες στον τρόπο άσκησης της διοίκησης,
2. η παροχή κινήτρων (φορολογικών ή άλλων) και η διαμόρφωση πλαισίου που θα ευνοεί την χρηματοδότηση του αθλητισμού από ιδιώτες μέσω χορηγιών, 3. η υποχρεωτική διάθεση ενός κονδυλίου από εταιρίες που στηρίζονται στον αθλητισμό στις Ομοσπονδίες για ενίσχυση της αθλητικής τους δραστηριότητας, 4. η ειδική μεταχείριση των Ομοσπονδιών σε φορολογικά θέματα, 5. η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου σε χώρους που ανήκουν στο δημόσιο, 6. ο περιορισμός των δαπανών σε προπονητές και συνεργάτες με αυξημένο αριθμό αποσπάσεων καθηγητών Φυσικής Αγωγής, 7. η ανάληψη μέρους των δαπανών από άλλους φορείς όπως π.χ. ανάληψη των δαπανών των Εθνικών Ομάδων από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
και πολλές ακόμη προτάσεις που θα μπορούσαμε να καταθέσουμε για μια μοντέρνα διοίκηση και λειτουργία του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού στη χώρα μας.

Για τους παραπάνω λόγους και στο πλαίσιο της θεσμικής σχέσης των φορέων μας καθώς και της εκ του νόμου υποχρέωσής μας για ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα μας, ζητούμε από το Υπουργείο σας να καλέσει τις Αθλητικές Ομοσπονδίες σε διάλογο προτού εφαρμοστεί οποιαδήποτε μονομερής απόφαση που θα καταδικάζει τον ελληνικό αθλητισμό σε αφανισμό και τους απασχολούμενους σε αυτόν σε εργαζόμενους δίχως αντικείμενο.

Παράλληλα, καλούμε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στην οποία κοινοποιείται η παρούσα, να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την διαμόρφωση μιας συνολικής πρότασης για τον Ελληνικό Αθλητισμό και τη διεκδίκηση της υλοποίησής της.

Ευελπιστούμε ότι, έστω και καθυστερημένα, θα υπάρξει συνεργασία όλων μας σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα μέσω της οποίας θα διασφαλιστεί το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...