Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΑΤΡΙΕΣ

Μάθε για το ρόλο του εφόρου, του παράγοντα ή του χορηγού στις ακαδημίες. Εκ πρώτης όψεως, είναι κάποιοι που «τρέχουν» για τα συμφέροντα της ομάδας, με σκοπό να βοηθήσουν αφιλοκερδώς σε όποιον τομέα χρειαστεί. Και οι χορηγοί βοηθούν, έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν ανάγκες που ομολογουμένως πάντα προκύπτουν.
 "Ποιός είναι ο ρόλος του εφόρου, του παράγοντα ή έστω του χορηγού στις ακαδημίες;"
Αναρωτήθηκε σε επιστολή της μία μητέρα, της οποία ο γιος της μετέχει σε τμήματα υποδομής, και συνέχισε.

Τα παιδιά είναι χωρισμένα όχι μόνο ηλικιακά αλλά ανάλογα με τις ικανότητες των γονιών τους.
Εκ πρώτης όψεως, είναι κάποιοι που «τρέχουν» για τα συμφέροντα της ομάδας, με σκοπό να βοηθήσουν αφιλοκερδώς σε όποιον τομέα χρειαστεί. Και οι χορηγοί βοηθούν, έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν ανάγκες που ομολογουμένως πάντα προκύπτουν. Παρακολουθώντας, όμως, επί σειρά ετών εκ του σύνεγγυς τη διαδρομή αρκετών ακαδημιών, πρόσεξα πως κάτι άλλο συμβαίνει. Με τον καιρό συνειδητοποίησα ότι τα παιδιά ήταν χωρισμένα σε ομάδες, όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και ανάλογα με τις ικανότητες… των γονιών τους.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι γονείς δεν βλέπουν τις πραγματικές δυνατότητες των παιδιών τους.
Σ' ένα τμήμα, εκτός των παιδιών που το ταλέντο τους ήταν αναμφισβήτητο, οι υπόλοιποι ήταν παιδιά των εφόρων, των παραγόντων ή των χορηγών! Είναι λογικό κάθε γονιός, να φροντίζει και να θέλει, ώστε το παλικάρι του, να είναι πάντα στην αγωνιστική ομάδα! Πολλές φόρες όμως εθελοτυφλεί και δεν μπορεί να δει τις πραγματικές δυνατότητές του! Τα παιδιά από τη μεριά τους, υιοθετούν την φιλοδοξία των γονιών τους, χάνουν τον έλεγχο και γίνονται μοιραία οι «ντίβες» της ομάδας! Έτσι κι αλλιώς αυτά τα παιδιά θα παίξουν στον αγώνα, θα είναι οι αρχηγοί και θα απολαμβάνουν την εύνοια του εκάστοτε προπονητή, ο οποίος έχει φροντίσει με τη σειρά του, να «διαπιστώσει» και να αναδείξει το… ταλέντο!

Παιδιά που αξίζουν βλέπουν το άδικο σε τρυφερή ηλικία.
Το πιο λυπηρό, είναι για όλα εκείνα τα παιδιά, που αρχίζουν το βόλει γεμάτα όνειρα! Που είναι τακτικά στις προπονήσεις, πρόθυμα να εργαστούν και να ξεπεράσουν τον εαυτό τους πολλές φόρες για να αποδείξουν στον προπονητή ότι αξίζουν κάτι καλύτερο από το να… ζεσταίνουν τον πάγκο της ομάδας τους σε κάθε αγώνα! Είναι οδυνηρό να βλέπουν από τόση μικρή και τρυφερή ηλικία το άδικο! Λέγεται, ότι το βόλει είναι παιχνίδι και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται! Με κανόνες όμως, όπου όλοι έχουν σειρά και χρόνο συμμετοχής!

Η μη τήρηση αυτών των ηθικών κανόνων, δημιουργεί εντάσεις μεταξύ των παιδιών που τυγχάνουν «ειδικής μεταχείρισης». Γίνονται με τον καιρό μη αποδεκτά από τους συμπαίκτες τους, που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να είναι φίλοι! Άραγε αξίζει τον κόπο;

Μήνυμα προς τους γονείς!
Γονείς, βοηθήστε τους συλλόγους!
Είτε οικονομικά, είτε με εθελοντική εργασία, γιατί πραγματικά αξίζει! Βγάλτε όμως από το πίσω μέρος του μυαλού σας το προσωπικό όφελος που θα μπορούσε να έχει το παιδί σας! Δείτε όλα τα παιδιά της ομάδας σαν δικά σας και πράξτε ανάλογα! Προπονητές, καταλάβετε - επιτέλους - ότι ασχολείστε με παιδιά! Με ευαίσθητους χαρακτήρες που τώρα πλάθονται! 

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ακαδημίες, που προσφέρουν αγάπη και παιχνίδι στα παιδιά. Αυτό, άλλωστε έχουν ανάγκη..."

Το άρθρο αυτό προέρχεται από το youngtalents.gr και γράφτηκε βασικά για το ποδόσφαιρο και διαμορφώθηκε ανάλογα για το άθλημα μας. Άλλωστε, οι βασικές αρχές είναι ακριβώς οι ίδιες.

1 σχόλιο:

  1. Ενα αρθρο το οποίο πρέπει να διαβαστει απο τον μικροτερο -ρη αθλητη -τρια του συλλογου , ολους τους προπονητες και ιδιαιτερα απο τους γονεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...