Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

''Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΥΣΗ''

kleisto_stivoz.jpgΟι εκπρόσωποι των αθλητικών Σωματείων της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΓΑΣ, εξέδωσαν ψήφισμα στο οποίο εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις περικοπές που ανακοίνωσε η Πολιτεία, ενώ καλούν τους υπευθύνους να επανεξετάσουν αυτές τις αποφάσεις.
Αναλυτικά το ψήφισμα:
«Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ εκφράζει ομόφωνα την έντονη ανησυχία και την απογοήτευση της για τις πληροφορίες σχετικά με την πρόθεση της Πολιτείας να προχωρήσει σε δραματικές περικοπές που ενδεχομένως φτάνουν στο 60% των επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών για το 2013.
Καλούμε την Πολιτεία να συνειδητοποιήσει ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό, επένδυση για τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας και της ψυχοσωματικής ισορροπίας της, προϋπόθεση για καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Την καλούμε επίσης να αναγνωρίσει εμπράκτως ότι ο αθλητισμός συνιστά αναπτυξιακή δραστηριότητα, αφού με τις διοργανώσεις του δημιουργεί κάθε χρόνο σημαντική κίνηση στην αγορά από την οποία με άμεσο και έμμεσο τρόπο ωφελείται η Πολιτεία. Μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, προσφέρουν στις πόλεις που διοργανώνονται μεγάλη αγοραστική κίνηση από την οποία τα φορολογικά έσοδα του κράτους υπερβαίνουν τα ποσά με τα οποία επιχορηγείται ο αθλητισμός.
Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να χρηματοδοτείται ο αθλητισμός με το 0,01% του προϋπολογισμού του κράτους και να αγνοείται έτσι όχι μόνο η ρητή συνταγματική επιταγή αλλά και η τεράστια σημασία του. Πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατόν η πενιχρή αυτή χρηματοδότηση να περικόπτεται κατά 50% ή 60% συμπιέζοντας έτσι το παραγωγικό κομμάτι του αθλητισμού.
Η επιβεβλημένη αναζήτηση από τις αθλητικές ομοσπονδίες και άλλων πόρων και οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους δεν αναιρούν την υποχρέωση της Πολιτείας, να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την ουσιαστική παραγωγική λειτουργία του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Κατανοούμε την κατάσταση της Χώρας και της κοινωνίας, όπως και την ανάγκη να έχει ο αθλητισμός συμμετοχή στον περιορισμό των δαπανών του Κράτους. Εξάλλου έχουν υπάρξει σοβαρές περικοπές των πόρων του αθλητισμού τα τελευταία χρόνια, σε βαθμό υποβάθμισης ή απαξίωσης της ίδιας της αθλητικής δραστηριότητας. Οι φημολογούμενες περικοπές, όμως, θα αποτελέσουν με μαθηματική ακρίβεια την ταφόπλακα της ερασιτεχνικής αθλητικής δραστηριότητας στην Χώρα μας, δηλαδή στην γενέτειρα της Ιδέας του Αθλητισμού ως κοινωνικό αγαθό.
Στην προσπάθεια για κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη, ο αθλητισμός δεν αποτελεί πρόβλημα. Αποτελεί λύση. Για να υπάρχει διέξοδος για τη νέα γενιά. Για να βελτιωθεί η δημόσια υγεία και να περιοριστούν οι δαπάνες περίθαλψης. Για να αυξηθούν οι δείκτες ποιότητας ζωής για όλους.
Καλούμε την Πολιτεία να επανεξετάσει τις προθέσεις της. Να συνεργαστεί άμεσα με την ΕΟΕ και τις αθλητικές ομοσπονδίες. Να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης και ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. αποφασισμένος να προασπίσει το δικαίωμα όλων στην άθληση, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης όσων ο αθλητισμός δικαιούται».
insidesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...