Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: ''ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ ΕΑΝ ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ''


Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, εάν εδραιωθεί η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στον ελληνικό αθλητισμό, εξέφρασε ο κ. Π.Μπιτσαξής σε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας έκανε τον απολογισμό των δύο χρόνων του έργου που έχει γίνει στον αθλητικό τομέα. «Τυχόν εδραίωση της σημερινής πολιτικής στον αθλητισμό, σημαίνει και την αποχώρησή μου από τη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού. Το έχω πει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το ανακοινώνω σήμερα και δεν θα τριτώσει...», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιτσαξής, ενώ πρόσθεσε: «Αναμένω την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012. Πιστεύω, ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοί μου έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα του ελληνικού αθλητισμού. Δεν προαναγγέλλω την έξοδό μου. Η χώρα μας δίνει μια κρίσιμη μάχη για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Εάν συνεχιστεί αυτή πολιτική, η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη και εγώ δεν θα μπορώ να βοηθήσω».
Αναφερόμενος στη μείωση της χρηματοδότησης του ελληνικού αθλητισμού, ο κ. Μπιτσαξής υπογράμμισε: «Στις 4 Αυγούστου 2011, το Υπουργείο Οικονομικών περιόρισε την χρηματοδότηση του αθλητισμού κατά 50%. Ο αθλητισμός αποτελεί το 0,2% του τακτικού προϋπολογισμού του κράτους. Με την περικοπή αυτή που έγινε, ο αθλητισμός λειτουργεί πλέον με το 25% του ποσού του 2008. Αδύνατο έτσι να γίνει κάτι. Θέλει την. .. μπαγκέτα του Χάρι Πότερ. Μια πολιτική συρρίκνωσης του ελληνικού αθλητισμού δεν με βρίσκει σύμφωνο. Το μερίδιο του αθλητισμού στον εξορθολογισμό είναι βαρύ. Το μέλλον των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν είναι απλώς αβέβαιο. Θα κλείσουν... Το θέμα είναι τι πολιτική θα ακολουθηθεί. Η σημερινή πολιτική πρέπει να τροποποιηθεί. Έκανε σύσκεψη για αυτό το θέμα με εκπροσώπους των κομμάτων που είναι στην κυβέρνηση. Υπήρξε συναίνεση».
Κάνοντας τον απολογισμό του διετούς έργου του, ο γ.γ. Αθλητισμού κι αφού ευχαρίστησε όσους στάθηκαν αρωγοί στο έργο του, διευκρινίζοντας, ότι χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα μπορούσε να είχε γίνει, είπε χαρακτηριστικά: «Το αχνάρι αυτής της διετίας στον αθλητισμό είναι βαθύ». Αμέσως μετά, ο κ. Μπιτσαξής αναφέρθηκε στις έξι δεσμεύσεις του, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του: «Η πρώτη ήταν να μετατρέψουμε την ΓΓΑ από πυρήνα διαχρονικού πελατειακού κράτους σε μια ευνομούμενη δημόσια υπηρεσία, που να λειτουργεί προς όφελος του αθλητισμού και του πολίτη. Η δεύτερη, να τερματίσουμε την σπατάλη και την ανομία. Η τρίτη, να κρατήσουμε όρθιο τον ελληνικό αθλητισμό παρά την κρίση. Η τέταρτη, να κάνουμε τον εθνικό αθλητικό σχεδιασμό. Η πέμπτη, να μην διστάσουμε να συγκρουστούμε, με κάθε κόστος, με όποιους είχαν βάλει στον αθλητισμό την βία και τα «στημένα» ματς. Και η έκτη, να κάνουμε πράξη τη θέση μας, ότι ο αθλητισμός είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει σε όλους. Το τι έγινε και τι δεν έγινε είναι στην κρίση του κόσμου. Γνωρίζουμε, όμως, ότι σε πολλά από τα μέτωπα «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».
Συνεχίζοντας τον διετή απολογισμό του έργου του, ο κ. Μπιτσαξής επισήμανε: «Καταργήθηκε το σύνολο της πελατειακής λογικής, με επιτροπές άνευ αντικειμένου. Καταργήσαμε τις δαπανηρές δημόσιες σχέσεις και κάναμε δημόσιες σχέσεις ουσίας. Παραλάβαμε μια ΓΓΑ, που δεν γνώριζε τι και γιατί το χρωστάει. Τώρα υπάρχει μια ΓΓΑ που λειτουργεί υπό όρους νομιμότητας. Παράλληλα, τα «σωματεία - μαϊμούδες» αποτελούν παρελθόν. Παραλάβαμε μια ΓΓΑ, που δεν ήξερε ποιά ήταν η αθλητική υποδομή και τώρα έχουμε σχεδόν σχηματοποιήσει τον χάρτη αθλητικής υποδομής. Η ΓΓΑ πρέπει να μετατραπεί σε μια επιτελική υπηρεσία, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικά βάρη».
Οσον αφορά στο θέμα των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων που είχε αναλάβει η Ελλάδα, ο γ.γ. Αθλητισμού ανέφερε: «Παραλάβαμε τους Μεσογειακούς Αγώνες με κόστος 350 εκατομμύρια ευρώ, τα Special Olympics με 86 εκ. ευρώ και την Ολυμπιάδα Κωφών με 35 εκ. ευρώ. Η μόνη διοργάνωση από αυτές που διεξήχθη ήταν τα Special Olympics με το κόστος εγγυητικής ευθύνης να πέφτει από τα 86 στα εκ. ευρώ. Στη θέση των 400 εκ. ευρώ που εξοικονομήθηκαν ο Έλληνας πολίτης είδε να γίνονται στη χώρα αθλητικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Μαραθώνιος Δρόμος της Αθήνας, ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος, τα παγκόσμια πρωταθλήματα χάντμπολ, υδατοσφαίρισης και άλλες διοργανώσεις.
Σχετικά με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο κ. Μπιτσαξής τόνισε: «Διαψεύστηκαν πλήρως οι «Κασσάνδρες», που προέβλεπαν, ότι θα καταρρεύσει μετά τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 50%. Είχαμε παγκόσμιες επιτυχίες σε πολλά αθλήματα. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός άνθισε παρά τη μείωση της χρηματοδότησης».
Ειδική μνεία έκανε ο γ.γ. Αθλητισμού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Ανοίξαμε τρία μέτωπα. Πρώτον αυτό με τη βία, δεύτερον, των «στημένων αγώνων» και τρίτον αυτό με το ντόπινγκ. Οσον αφορά στη βία, κάναμε κοινό μέτωπο με ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα, ενώ στη συνέχεια συνδέσαμε τις οικονομικές επιχορηγήσεις με τη μάστιγα αυτή. Κάποιοι παράγοντες έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Παράλληλα, έγιναν σημαντικές αυστηροποιήσεις στο πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ. Για τους «στημένους αγώνες» έχω να πω ότι το «απόστημα έσπασε», χάρη στη συντονισμένη δράση του κρατικού μηχανισμού. Εγινε η μεγαλύτερη ποινική έρευνα στην ιστορία της χώρας για το θέμα αυτό. Ενεργοποιήθηκε και η αθλητική δικαιοσύνη. Παράλληλα, για πρώτη φορά έχουμε πλήθος επιπτώσεων σε ομάδες. Η προσπάθεια εξυγίανσης δεν αφορά μόνο τα «στημένα», αλλά όλο το φάσμα του ποδοσφαίρου. Επίσης, ενεργοποιήθηκε και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα. Για το ντόπινγκ, η Πολιτεία μίλησε για καθαρό ελληνικό αθλητισμό».
Ο κ.Μπιτσαξής αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Αθλητισμός για όλους», τονίζοντας, ότι άνοιξαν για τον κόσμο αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως του Σχοινιά, των Ανω Λιοσίων και άλλες, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι εξακολουθούν να ρημάζουν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...