Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

2.500 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΒΟΛΕΙ. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 43% - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Στην αρχή του μήνα και με την ευκαιρία της κλήρωσης των πρωταθλημάτων υποδομών, είχαμε καυτηριάσει το θέμα της συμμετοχής τόσο λίγων ομάδων στα φετινά πρωταθλήματα και σας υποσχεθήκαμε ότι σε λίγες ημέρες που θα είχαμε τα στοιχεία απ΄ όλα τα πρωταθλήματα των Ενώσεων θα αποδεικνύαμε με απόλυτους αριθμούς πόσα παιδιά σταμάτησαν το βόλεϊ φέτος. Και προβλέψαμε μια μείωση της τάξης του 40%.
Επειδή ο ελεύθερος χρόνος μου τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύ λίγος, απευθύνθηκα στο φίλο και πρώην συνάδελφο μου στο δ.σ. της ΕΟΠΕ, κ. Άγγελο ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ και του ζήτησα τη βοήθεια του, αφού είχε κάνε μια αντίστοιχη εργασία το 2008.
Τα στοιχεία που συνέλεξε, είναι απλά απογοητευτικά. Συγκεκριμένα η έρευνα του κ. Κυριακίδη, είναι η εξής:
 
''Σήμερα θα σας στεναχωρήσω και θα σας προβληματίσω αναφέροντας μερικά συγκριτικά νούμερα για την κατάντια του Ανδρικού Βόλεϊ, όχι ότι δεν τα ζούμε και δεν τα βλέπουμε κάθε μέρα άλλα άμα δείτε και τα νούμερα τότε....

Έψαξα και βρήκα μια μελέτη που μου έφαγε πάρα πολλές ώρες να την κάνω, παραμονές των εκλογών της ΕΟΠΕ το 2008, για το πόσες ομάδες είχαν κατέβει σε αναπτυξιακά πρωταθλήματα την αγωνιστική χρονιά 2007-08 σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες (αγόρια και κορίτσια).

Τα στοιχεία αυτά είχα παρουσιάσει στη Γενική Συνέλευση του Σεπτεμβρίου 2008 σε μια προσπάθεια  να ενημερώσω το σώμα για την φθίνουσα πορεία του Ανδρικού βόλεϊ.

Χθες προσπάθησα να πάρω τα αντίστοιχα στοιχεία από τα site των 10 ενώσεων αλλά στάθηκε ΑΔΥΝΑΤΟ γιατί τα περισσότερα είναι εγκαταλειμμένα και ανημέρωτα ή δεν λειτουργούν καν ... Σημεία της εγκατάλειψης του αθλήματος μας...

Κατάφερα να βρω στοιχεία για τα φετινά πρωταθλήματα ΠΑΙΔΩΝ και ΕΦΗΒΩΝ από ΑΤΤΙΚΗ ( ΕΣΠΑΑΑ+ΕΣΠΕΔΑ) και Θεσσαλονίκη (ΕΠΕΣΘ) που ουσιαστικά οι 3 αυτές ενώσεις εκπροσωπούν το 50% του Ελληνικού πληθυσμού. 

Η σύγκριση είναι απογοητευτική για το ανδρικό βόλεϊ, μέσα σε 4 αγωνιστικές περιόδους ο συνολικός αριθμός ομάδων για ΠΑΙΔΕΣ και ΕΦΗΒΟΥΣ μειώθηκε κατά 43 % !!!  Όταν σε λίγο δηλώσουν οι σύλλογοι για τα πρωταθλήματα Παμπαίδων, τις ομάδες τους, τότε θα πέσει το μεγάλο κλάμα ...

Κάτι πρέπει να κάνουμε... Το πρόβλημα ΔΕΝ είναι οικονομικό για την ύπαρξη αυτών των ομάδων... Το αντίθετο, αφού ΦΕΡΝΟΥΝ έσοδα στους συλλόγους. Αν συνεχιστεί αυτή η κατηφόρα, 4-5 χρόνια το ανδρικό βόλεϊ θα είναι μια γλυκιά ανάμνηση για μερικούς ρομαντικούς...''

Σε απόλυτους αριθμούς στις τρεις μεγάλες ενώσεις, έχουμε τους εξής αριθμούς:
ΕΣΠΑΑΑ από 67ομάδες εφήβων και παίδων το 2007-08 σε 25 φέτος.
ΕΠΕΣΘ από 43 σε 20
ΕΣΠΕΔΑ από 37 σε 14.
Σε απόλυτο αριθμό έχουμε μείωση 88 ομάδων και αν πολλαπλασιάσουμε τις ομάδες αυτές με το μικρότερο αριθμό αθλητών, δηλαδή το 6, τότε έχουμε 528 αγόρια που σταμάτησαν τα τελευταία 4 χρόνια το βόλεϊ στα αστικά κέντρα. Τον αριθμό βέβαια αυτόν πρέπει να το διπλασιάσουμε, για τους αθλητές εκτός των αστικών κέντρων, οπότε φτάνουμε στον αριθμό 1.056 αγόρια.
Και αν θέλετε να κάνουμε και μια υπόθεση, όσον αφορά τα κορίτσια τότε ο συνολικός αριθμός υπερβαίνει σίγουρα τους 2.500 αθλητές - ριες.
Αριθμός σίγουρα εντυπωσιακός, που δείχνει το μέλλον του αθλήματος μας. 
Και αν θέλετε να κάνουμε και μία σύγκριση με το εγγενές άθλημα του μπάσκετ, η έρευνα του κ. Κυριακίδη, έδειξε τα εξής:
Λοιπόν σε ΑΤΤΙΚΗ+ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ σύνολο ομάδων στα παιδικά πρωταθλήματα : 298 !! ( Το Βολεϊ 39) και στα εφηβικά 252 !! ( Το Βόλεϊ 20)

Συνολικά ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΙΔΕΣ-ΕΦΗΒΟΙ=550 ομάδες

Συνολικά ΒΟΛΕΙ ΠΑΙΔΕΣ-ΕΦΗΒΟΙ= 59 ομάδες

Αναλογία 1/10  !!!
Μπορούμε τώρα να κλάψουμε άνετα.
Η μείωση αυτή, έχει πολλές παραμέτρους, αλλά επειδή αυτή η μείωση τη φετινή χρονιά είναι διπλάσια απ΄αυτήν των προηγούμενων τριών περιόδων, τότε αποδεικνύεται περίτρανα το τρομερό λάθος της ΕΟΠΕ, να κλείσει τις ηλικίες προς τα κάτω. Εμείς τότε αρθρογραφήσαμε, με στόχο να προλάβουμε το έγκλημα, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Τώρα ας λουστούν τα κατορθώματα τους και ειδικά ο λαλίστατος, αλλά παντελώς άσχετος με το αντικείμενο Πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης της ΕΟΠΕ κ. Αθ. Χατζηπαναγιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...