Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ, ΟΧΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ

Η πολιτεία κόβει από τον αθλητισμό 50 εκατομμύρια ευρώ, σε μια προολυμπιακή χρονιά, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, μιλώντας στον Sentra 103,3, να λέει «ναι» στις περικοπές, αλλά εκεί που γίνονται σπατάλες και όχι από τους αθλητές που «τρέχουν» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Αναλυτικά όσα είπε...
«Κόψτε το κρέας, όχι το λίπος»
Για τη χθεσινή συνάντηση της ΕΟΕ με τους προέδρους των ομοσπονδιών και τον ΓΓΑ, Παναγιώτη Μπιτσαξή και την υπερβολική πρόταση που ακούστηκε να πάει η Ελλάδα στο Λονδίνο μόνο με έναν σημαιοφόρο: «Είπα κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Η Ελλάδα πάντα μετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 και είναι η μοναδική χώρα μαζί με την Αυστραλία που έχει πάει σε όλους. Μπορεί να έχουμε τεράστια οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό που ξεκίνησε από την Ελλάδα. Έχουμε το προνόμιο να μπαίνουμε πρώτοι στο στάδιο με τη σημαία που αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση. Η Ελλάδα θα πάει και θα πάει με όλους τους αθλητές».
Για την ολυμπιακή προετοιμασία: «Οι πρόεδροι των ομοσπονδιών είναι σήμερα χρεωμένοι γιατί τους ενέκριναν προϋπολογισμούς και τώρα στο μέσο της χρονιάς τους λένε δεν θα τα πάρετε και αν τα έχετε ξοδέψει θα πάτε φυλακή. Έχουν δίκιο λοιπόν. Και όταν έρχονται προκρίσεις, λένε δεν έχουμε λεφτά να στείλουμε τους αθλητές. Υπάρχουν τομείς να κόψεις χρήματα και να μειώσεις τις σπατάλες. Για τους αθλητές απαιτούμε χρήματα».
Για τις προτάσεις που έκανε η ΕΟΕ: «Κανείς δεν παραγνωρίζει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα. Δεν έχουμε χρήματα για την παιδεία, την υγεία και τις συντάξεις και όλοι λένε στον αθλητισμό θα τα βάλουμε; Και έχουν δίκιο. Ζητήσαμε όμως, από τον γενικό να κόψει τις σπατάλες που υπάρχουν και στον αθλητισμό. Έχουμε στρατούς υψηλόμισθων στη ΓΓΑ και στα στάδια, ας διώξουν το πλεονάζον προσωπικό, ας κόψουν τα ψεύτικα εκτός έδρας. Μην κόβουν όμως, από τον αμιγώς ερασιτεχνικό αθλητισμό. Σταματήστε να πληρώνετε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Και να σημειώσουμε ότι ο αθλητισμός παίρνει το 0,2 του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας. Μην κόβουμε και από εκεί. Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό. Αν δεν υπάρχει αθλητισμός πού θα στέλνουν οι γονείς τα παιδιά τους; Στα καφενεία, στα ναρκωτικά και στις συμμορίες...;»
Για τον ελληνικό αθλητισμό: «Σε μια χώρα που καταρρέει οικονομικά, το μόνο φωτεινό σημείο ήταν οι επιτυχίες του αθλητισμού και ήταν αλλεπάλληλες φέτος. Αυτό δείχνει πως έχει γίνει προσπάθεια ετών. Στον αθλητισμό αν σταματήσεις για έναν χρόνο δεν ξαναγυρίζεις στην κορυφή».
Για την ολυμπιακή προετοιμασία: «Πήγε σχετικά καλά. Η ΕΟΕ, παρότι η πολιτεία δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ, εξασφάλισε μεγάλη χορηγία από τον ΟΠΑΠ και τον ευχαριστούμε γιατί είναι στυλοβάτης και για πρώτη χρονιά φέτος δίνει χρήματα. Εξασφαλίσαμε πολλά χρήματα από ανεξάρτητους χορηγούς, όχι του κράτους, αλλά και την υποτροφία της ΔΟΕ. Αυτά τα χρήματα ήταν ανακούφιση για τις ομοσπονδίες, αλλά δεν είναι απεριόριστα. Τους καταλαβαίνω τους προέδρους, όταν δεν έχει να πληρώσει μισθούς βάζει το χέρι στο μέλι που είναι τα χρήματα της ολυμπιακής προετοιμασίας και περιμένει να τα πάρει μετά για να τα επιστρέψει».
Για την παρουσία του Μπιτσαξή: «Να ευχαριστήσουμε τον ΓΓΑ γιατί μίλησε ωραία, ρεαλιστικά. Και αυτός είναι υποχρεωμένος να υπακούσει και να κάνει τον... κακό. Ήταν σημαντικό πως άκουσε τα προβλήματα και την αγωνία που είναι κοινή. Χθες κάναμε έκτακτη ολομέλεια, μετά καλέσαμε και τους προέδρους των ομοσπονδιών και όταν ζήτησαν και οι αθλητές και οι προπονητές και οι εργαζόμενοι, είπα ας έρθουν. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα».
Για το πανό των εργαζομένων: «Αυτά δεν με βρίσκουν σύμφωνο».
Για τα προνόμια των αθλητών: «Όσα είπαν οι αθλητές πρέπει να προβληματίσουν την πολιτεία. Μην τους αφαιρείτε τα κίνητρα. Αν είναι κούτσουρο δεν θα βγάλει το πανεπιστήμιο. Και μην τους αναγκάζεται να παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών για να κάνουν προετοιμασία. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν κοστίζουν οικονομικά».
Για τον Πύρρο Δήμα και άλλους Ολυμπιονίκες που «έπιασαν» δουλειά στις ένοπλες δυνάμεις: «Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώνει για πάντα έναν αθλητή που έφερε μια επιτυχία και είναι 35 χρόνια αργόμισθος. Όταν σταματάει τον αθλητισμό πρέπει να επιλέξει. Η πολιτεία τον βάζει στο Δημόσιο, αλλά πρέπει να επιλέξει. Μην φτάνουμε σε υπερβολές, γιατί και με τα κίνητρα είχαν γίνει υπερβολές. Σε άθλημα που δεν υπάρχει στο χάρτη, ερχόταν κάποιος τρίτος στους τέσσερις και έπαιρνε τα προνόμια. Όταν γίνονται όμως, λάθη τα διορθώνεις και δεν καταργείς το μέτρο».
Για τα χρήματα που κόπηκαν: «Από τον αθλητισμό λείπουν τα χρήματα γιατί οι άνθρωποι όλοι, αθλητές, προπονητές, γονείς, παράγοντες, βάζουν πολύ κόπο. Χρειάζονται λοιπόν μικρή ενίσχυση. Πενήντα εκατομμύρια ευρώ κόπηκαν. Εντάξει, να κοπούν, αλλά ας ψάξουμε να βρούμε λύσεις από που να κοπούν. Δεν πρέπει να κόψεις το κρέας, κόψε το λίπος».
sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...