Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ο EMIL KUSTURICA ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ένας διεθνής σταρ, μία πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα, ο φημισμένος Emir Kusturica με τη σπουδαία μπάντα του, σε μία εκρηκτική συναυλία, όπου το ροκ συναντά το βαλκανικό πανηγύρι.

Τα Βαλκανικά παραδοσιακά ακούσματα, ο ήχος των χάλκινων πνευστών, των βιολιών και της γκρανκάσας, τα δημοτικά και τα τσιγάνικα τραγούδια, είχαν πάντα έναν κοινό παρανομαστή: τη φλόγα του έρωτα και την ευτυχία της συνεύρεσης, τον καημό του πόνου και της απώλειας, τη χαρά της γιορτής, το απόλυτο πάθος για την ίδια τη ζωή!
Μελωδίες άλλοτε εκρηκτικές και χαρμόσυνες κι άλλοτε σπαρακτικές και λυπητερές, πάντα όμως πολυσυλλεκτικές και ταξιδιάρικες που διαπερνούσαν τα σύνορα, ενώνοντας αισθητικά και πολιτιστικά ανθρώπους διαφορετικών τόπων, φυλών και εποχών.

Αυτό που κάποιοι το ονομάζουν Μακεδονίτικα, Σέρβικα η Βοσνιακά τοπικά μουσικά ιδιώματα και κάποιοι άλλοι Βαλκανική δημώδη τζαζ μουσική, δεν είναι τίποτε άλλο από νομαδικές λαϊκές μελωδίες. Μία αυτοδίδακτη αλλά πάντα περίτεχνα καμωμένη μουσική φόρμα, σάρκα απ’ την καθημερινότητα κάποιων λαών, που αφηγείται με στίχους και νότες τα βιώματα, την ιστορία και τα όνειρά τους. Αυτή τη μουσική ανέδειξε και πρόβαλε διεθνώς τα τελευταία χρόνια, ο διάσημος Σερβοβόσνιος σκηνοθέτης, ηθοποιός, μουσικός και τραγουδιστής, ο σπουδαίος Εμίρ Κουστουρίτσα. Είτε χρησιμοποιώντας την για να νιώσει τις περίφημες ταινίες του είτε κατά πολλούς οπτικοποιώντας την ίδια μέσω των αριστουργηματικών του έργων.

Έργα που τον ανέδειξαν σ’ έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως και του χάρισαν τις μέγιστες τιμητικές διακρίσεις, όπως δύο φορές το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών για τις ταινίες «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές» και «Underground», το βραβείο σκηνοθεσίας πάλι στις Κάννες για το «Καιρό των Τσιγγάνων», το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία για το «Θυμάσαι τη Ντόλυ Μπέλ;», την Αργυρή Άρκτο στο Βερολίνο για το «Arizona Dream», το βραβείο Σεζάρ για τις ταινίες «Η ζωή είναι ένα θαύμα» και «Μαύρη γάτα – άσπρος γάτος». Τιμήθηκε επίσης με πολλά ακόμη βραβεία και επαίνους από τα Φεστιβάλ των Καννών, Σικάγο, Κάρλοβυ Βάρυ, Βελιγραδίου, από την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ένωση για το χωριό – σκηνικό «Κάστεντορφ» και τη Γαλλική Ακαδημία, ενώ μία φορά υπήρξε υποψήφιος για Oscar.
Διετέλεσε διευθυντής του θεάτρου Obala και λέκτορας της Ακαδημίας Τεχνών (FAMU) της Πράγας, απ’ όπου είχε αποφοιτήσει και ο ίδιος το 1978.

Μεγαλωμένος σε μουσουλμανική οικογένεια στη Γόριτσα, σήμερα πλέον έχει βαπτιστεί χριστιανός, είναι ο εθνικός πρεσβευτής της Σερβίας στο UNICEF και διευθύνει το ιδιωτικό του φεστιβάλ κινηματογράφου που ίδρυσε στο Κάστεντορφ. Σαν ηθοποιός έχει εμφανιστεί σε διεθνείς παραγωγές άλλων σκηνοθετών όπως ο Πατρίς Λεκάντ και ο Νήλ Τζόρνταν, ενώ στη λαμπρή καριέρα του έχει συνεργαστεί με άλλους κορυφαίους δημιουργούς, σαν τους συγγραφείς Ντούσαν Κοβάσεβιτς και Αμπντουλάχ Σιντράν στο σενάριο, και βέβαια τον συνθέτη Γκόραν Μπρέγοβιτς ο οποίος υπέγραψε τη μουσική των πρώτων κυρίως ταινιών του. Ο Εμίρ Κουστουρίτσα που ποτέ του δεν λησμόνησε τις μουσικές ρίζες του, από το 1986 συνεργάστηκε ως μπασίστας και ενορχηστρωτής με ένα ροκ συγκρότημα του Σεράγεβο.

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί τη ψυχή του μουσικού σχήματος «Emir Kusturica and The No Smoking Orchestra», στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και ο ένας του γιος ως ντράμερ. Μαζί τους δημιούργησε μία πανκ-όπερα που παρουσιάστηκε στη Βαστίλη, έγραψε τη μουσική για πολλές ταινίες του, κυκλοφόρησαν ως τώρα επτά συνολικά άλμπουμ, ενώ οργανώνουν συνεχώς διεθνείς περιοδείες.
Παίζοντας και προβάλλοντας πάντα, αυτά τα τόσο ιδιαίτερα και συγκλονιστικά βαλκανικά ηχοχρώματα, ακούσματα οικεία και συγκινητικά και για εμάς τους Έλληνες, που θα έχουμε την τύχη να τα απολαύσουμε ζωντανά στη σκηνή, από κάποιον που τα υπηρέτησε και τα αγάπησε όσο κανείς άλλος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

ΑΘΗΝΑ
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: 5 & 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Τιμές εισιτήριων:
Από 20 έως και 70 ευρώ.

Προπώληση εισιτήριων Αθήνας:
Στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής και στην Ομήρου 8. Τηλ. 210-7282333

Προπώληση εισιτήριων Θεσσαλονίκης:
Στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής & στην Πλατεία Αριστοτέλους
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2310 895939


Έναρξη προπώλησης: Τρίτη 8 Μαρτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...