Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΚΡΙΣΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Η οικονομική κρίση είναι χωρίς αμφιβολία η... πρωταθλήτρια για τη χρονιά που φεύγει αφήνοντας «προίκα» για το 2011 σοβαρά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα, ειδικά στους συλλόγους που παραδοσιακά ήταν ισχυροί και άντεχαν οικονομικά. Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο Ηρακλής βρέθηκαν στη δίνη των εξελίξεων και μπαίνουν στη νέα χρονιά με μεγάλα ανοίγματα, αλλά και με τους παίκτες και προπονητές να ζουν με υποσχέσεις, βυθισμένοι στην αβεβαιότητα.
Πρωταθλήτρια η κρίση
Αγωνιστικά η χρονιά ανήκει στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και τον Ηρακλή, ενώ η απογοήτευση ήταν οι εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών που δεν κατάφεραν να προκριθούν στα τελικά των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων του 2011. Στην Εθνική Ανδρών υπάρχει ανοικτό το μέτωπο της ΕΟΠΕ με τον Αμερικανό τεχνικό Γκόρντον Μέιφορθ, ο οποίος έχει διετές συμβόλαιο. Στις Γυναίκες παρέμεινε προπονητής ο Ιταλός Τζιάνι Καπράρα, ενώ οι ελπίδες μας για διάκριση έχουν στηριχτεί σε Παίδες και Εφηβους κι αυτό είναι το παρήγορο.
Το σάλτο ΜίλκοβιτςΟ Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών σπάζοντας το πλεονέκτημα έδρας του Παναθηναϊκού και με 3-1 νίκες στους τελικούς πανηγύρισε τον 2ο συνεχόμενο τίτλο του. Ο Ιβάν Μίλκοβιτς ήταν ο MVP. Το σάλτο του Σέρβου στην εξέδρα για να πανηγυρίσει με τον Γιάννη Συγγελίδη, που πέντε μήνες αργότερα παραιτήθηκε από τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, αλλά και τον Βαγγέλη Μαρινάκη που ένα μήνα μετά ανέλαβε πρόεδρος στην ΠΑΕ ήταν το στιγμιότυπο της χρονιάς. Ο Σέρβος έφυγε για την Τουρκία και τη Φενέρ έναντι 500.000 ευρώ και τον ακολούθησε και ο Λίμπερμαν Αγκάμεζ που πήγε στην Αρκάς Σμύρνης.
Ο σούπερ Αγκάμεζ
Πρωταθλήτρια η κρίση
Ο Παναθηναϊκός πήρε το Κύπελλο νικώντας τον Ολυμπιακό 3-2 στο Τροκαντερό και ο Αγκάμεζ αναδείχτηκε MVP. O Ολυμπιακός είπε την τελευταία του λέξη στις «αιώνιες» μονομαχίες, καθώς κατέκτησε το Σούπερ Καπ νικώντας 3-1 τον Παναθηναϊκό στη Σαντορίνη με MVP τον Δημήτρη Τζούριτς, ο οποίος φέτος άλλαξε ρόλο από κεντρικός σε διαγώνιος.
Το «πράσινο» νταμπλΣτις Γυναίκες ήταν και πάλι χρονιά του Παναθηναϊκού. Κατέκτησε το 6ο συνεχόμενο πρωτάθλημα και το 5ο νταμπλ, έχοντας σε Κύπελλο και πρωτάθλημα MVP την Σέρβα Μπριγκίτκα Μόλναρ. Στον τελικό του Κυπέλλου, που έγινε στο Ρέθυμνο, ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό 3-1, ενώ στο πρωτάθλημα επικράτησε με νίκες 3-0 στους τελικούς «σπάζοντας» την έδρα του Ολυμπιακού. Στα δυσάρεστα η τιμωρία του Κώστα Χριστοφιδέλη με ένα χρόνο αποκλεισμό για χρήση απαγορευμένης ουσίας.
Κυριαρχία ΗρακλήΣτα πρωταθλήματα υποδομής ο Ηρακλής σάρωσε τους τίτλους σε Παμπαίδες, Παίδες, Εφήβους, ο Αίαντας Ευόσμου στέφθηκε πρωταθλητής στις Παγκορασίδες, ο Ηρακλής Κηφισιάς στις Κορασίδες και ο Πανελλήνιος στις Νεάνιδες για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Στα όρια της διάλυσηςΤο 2010 ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της ΕΟΠΕ. Στις 5 Μαρτίου καταψηφίζεται ο διοικητικός απολογισμός της διοίκησης του Στέλιου Προσαλίκα, ο οποίος τον Μάιο παραιτείται. Παρά τις προσπάθειες του Γιώργου Μελισσουργού η διοίκηση πέφτει και η ομοσπονδία οδηγείται στο Πρωτοδικείο και τελικά έπειτα από συγκρούσεις, αντεγκλήσεις κι αφού η ομοσπονδία και οι εθνικές ομάδες έφτασαν στα όρια διάλυσης προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Το ψηφοδέλτιο του Αχιλλέα Μαυρομάτη ήταν το μοναδικό που κατέβηκε και φυσικά πήρε τις εκλογές.
Σάρωσε η ΒραζιλίαΣτον διεθνή χώρο η Βραζιλία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια νικώντας 3-0 την Κούβα στο Μουντιάλ της Ιταλίας και κατέκτησε και το Παγκόσμιο Λιγκ. Και τις δύο φορές MVP ήταν ο Μουρίλο Εντρες. Η Ρωσία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στις Γυναίκες νικώντας τη Βραζιλία 3-2 στον τελικό της Ιαπωνίας με MVP την Γκάμοβα. Η Τρεντίνο στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου σε συλλογικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...