Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΤΟ ΒΟΛΕΙ ΕΧΕΙ ΓΕΝΕΘΛΙΑ

Στην Αμερική, στη πόλη Χολιόκ (Holyoke) της Μασαχουσέτης (Massachusetts), ο Ουίλιαμ Μόργκαν (William G. Morgan) (1870-1942), αθλητής του Ράγκμπι και τότε αθλητικός διευθυντής στη Χ.Α.Ν (Χριστιανική ένωση νέων ανδρών) του Σπίνγκενγκφιλντ (με σημερινή ονομασία κολέγιο του Σπίνγκφιλντ) και προπονητής καλαθοσφαίρισης, ήθελε να συνθέσει ένα καινούργιο άθλημα.
Αυτό που ήθελε ήταν ένα άθλημα το οποίο να μην έχει σωματική επαφή, για την αποφυγή τραυματισμών, να μην είναι πολύ κουραστικό και να είναι αρκετά διασκεδαστικό, ευχάριστο.
Επηρεασμένος από το τένις, σύνθεσε το άθλημα της Πετοσφαίρισης, το οποίο και παρουσίασε στους αθλητές του το Φεβρουάριο του 1895. Δηλαδή σήκωσε το φιλέ του τένις στο 1,83 μέτρα, πειραματίστηκε με διάφορες μπάλες, οι οποίες όμως δεν τον ικανοποιούσαν. Έτσι αποφάσισε να παραγγείλει στην εταιρία Σπάλντινγκ Κόμπανυ (A.G. Spalding & Bros) να του κατασκευάσει μια μπάλα με διάμετρο 64 έως 69 εκατοστά, βάρος 250 έως 340 γραμμάρια και να είναι δερμάτινη με σαμπρέλα από μέσα. Τοποθέτησε και πέντε παίκτες από τη μια μεριά του φιλέ και πέντε από την άλλη, στόχος τον οποίων ήταν να κρατήσουν τη μπάλα στον αέρα και να την περνάνε από την άλλη μεριά του φιλέ. Αυτό που εμπνεύστηκε το ονόμασε μάιονετ ή μαϊντονέτ από τη Γαλλική λέξη «mintonette».
Τη σημερινή ονομασία, την πήρε σε αγώνα επίδειξης που διεξήχθη στη ΧΑΝ ένα χρόνο αργότερα το 1896. Ο Δρ. Άλφρεντ Χάλστιν παρατηρώντας ότι η προσπάθεια των παικτών ήταν να κρατηθεί η μπάλα στον αέρα, σκέφτηκε την ονομασία – Volleyball – (χτύπημα στον αέρα). Αυτή του τη σκέψη, την πρότεινε στον Ουίλιαμ Μόργκαν και η πρόταση έγινε δεκτή, οπότε και έχουμε τη σημερινή ονομασία του αθλήματος volleyball και στα ελληνικά Πετοσφαίριση.
Το βόλεϊ αποκτάει πολλούς φίλους και αθλητές στης ΗΠΑ και εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι το 1913 έχει φτάσει σε Καναδά, Νότιο Αμερική, Κούβα, Πόρτο Ρίκο, Φιλιππίνες, Ουρουγουάη, Κίνα, Ιαπωνία, κλπ Στην Ευρώπη έρχεται το 1907 στη Τσεχοσλοβακία από τον Δρ. Γκραίη (Dr J.H. Gray). Σαν νέο άθλημα, παιζόταν σε κάθε χώρα με διαφορετικούς κανονισμούς, αυτό βέβαια δημιουργούσε πολλά προβλήματα στις μεταξύ τους συναντήσεις.
Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για ενιαίους κανονισμούς και κάποιο όργανο για να συντονίσει τις διεθνής διοργανώσεις και την περεταίρω ανάπτυξή του. Οι προσπάθειες για την ίδρυση αυτού του οργάνου ξεκίνησαν το 1936, τελικά τον Απρίλιο του 1947 ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης F.I.VB (Fédération Internationale de Volleyball) στο Παρίσι. Με συμμετοχή 15 χωρών και πρωτοστάτες την Γαλλία, Πολωνία Τσεχοσλοβακία και ΗΠΑ Άλλες χώρες που συμμετείχαν ήταν Αίγυπτος, Βέλγιο, Βραζιλία, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουρουγουάη Πορτογαλία, Ρουμανία. Έπειτα προσχώρησαν, η Σοβιετική Ένωση, Ιαπωνία, Βουλγαρία, Ανατολική Γερμανία, για να φτάσουμε στις μέρες μας να έχει πάνω από 200 κράτη – μέλη. 
(πηγή: http://www.livepedia.gr)

2 σχόλια:

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...